HAARLEM – Vrijdag 4 januari is het een bijzondere dag voor blinden en slechtzienden. Het is dan 210 jaar geleden dat Louis Braille werd geboren. Daarom viert men wereldwijd op die dag Wereldbrailledag. Duizenden zeer slechtziende en blinde mensen hebben over de hele wereld toegang tot informatie en de mogelijkheid om te communiceren dankzij het puntjesschrift van Braille, die zelf op 16-jarige leeftijd zijn zicht verloor door een ongeluk. Wereldbrailledag is in het leven geroepen om de betekenis van braille, zeker in de 21ste eeuw onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Braille is wereldwijd officieel erkend als het schrift voor blinden en slechtzienden.

Meedoen in de maatschappij

Sinds het brailleschrift is erkend maakt dit voor deze doelgroep het verschil tussen analfabetisme of gewoon kunnen lezen en schrijven. Een middel voor deze doelgroep om mee te kunnen doen in de maatschappij.
Hoe toevallig, of bestaat toeval wel, is het dat juist op 4 januari, Wereld Brailledag in het Haarlems Kerstcircus een voorstelling toegankelijk wordt gemaakt voor blinden en slechtzienden, door middel van blindentolken. De Stichting Komt het Zien maakt het in Nederland mogelijk voor blinden en slechtzienden om heel veel soorten voorstellingen te kunnen beleven, zoals op 4 januari de circusvoorstelling van Kerstcircus Haarlem. Hierdoor kan men optimaal genieten van zo’n uitje, wat voorheen nauwelijks mogelijk was.

Voelplein en voorstelling

Blinden en slechtzienden horen door hoofdtelefoons een verslag van de voorstelling. Voorafgaand aan de voorstelling is er vanaf 11.30 uur een voelplein in de circuspiste, waar men kan voelen aan artiesten, kostuums en atrributen die gebruikt worden in de circusvoorstelling. De voorstelling wijkt niet af van andere voorstellingen van Kerstcircus Haarlem. Het enige verschil is dat er wellicht blinde geleide honden meekomen, en dat sommige mensen verspreid over de hele circustent de voorstelling volgen met een hoofdtelefoon.
Vrijdag 4 januari 13:00 uur, u kunt deze voorstelling boeken met korting.  Wilt u de voorstelling volgen met de hoofdtelefoon, geef u dan op via contact@kerstcircus-haarlem.nl