DIEREN

Een circus is alleen circus als er dieren zijn. En het publiek is ook gek op acts met dieren, vooral als men weet dat er voor die dieren goed gezorgd wordt en dat het dierenwelzijn voorop staat in het beleid van het circus.

Bij het Kerstcircus Haarlem houden wij daar rekening mee.

De dierenact van Karl Trunk is veel meer dan wat we gewend zijn van het gebruikelijke circus repertoire met paarden. Het is een fascinerende samenwerking tussen mens en dier. Zeer elegant in een smoking ment Karl Trunk zijn vrolijke ponygroep. Met lichtheid en elegantie volgen de paarden hun trainer. En de kleine Shetland pony Maxim toont zijn beste kant – met haar onweerstaanbare charme, de mini-paardenact tovert altijd glimlachjes op de gezichten van het publiek. Zonder de liefde van en voor zijn dieren zou de fascinerende vrijheidstraining die Karl Trunk ontwikkelde niet werken. Tot vorig jaar was hij met zijn dieren te zien bij het prestigieuze circus Roncalli in Duitsland.

 

Hoe krijgt Karl Trunk het voor elkaar om zijn dieren zo te trainen?

“De paarden zijn voor mij net mijn familie, tenslotte breng ik de hele dag met hen door”, zegt Karl Trunk, die zijn dieren zelf helemaal traint. Het vraagt veel geduld voordat de paarden voor de eerste keer in de circuspiste kunnen optreden. Het belangrijkste voor de toegewijde diereninstructeur is dat zijn paarden van hun werk genieten: “Je kunt zien dat de dieren willen leren. En je kunt ook de vreugde van het werken zien, ” belooft hij.

“Je kunt alleen met dieren werken als je bereid bent om met hen en van hen te leren.” Karl Trunk – geboren in 1970 in Hamburg – is een rasechte circusartiest en dat is geen wonder, als kind van de beroemde dierentrainer Wolfgang Trunk en Regina Strassburger-Trunk van het beroemde Circus Strassburger. Al heel jong was hij gecharmeerd van het circusleven. Het liefst wilde hij als jongleur of acrobaat in de spotlights schitteren, totdat hij het werken met dieren ontdekte. De liefde voor paarden won het met glans. Vanaf dat moment wilde hij net als zijn vader ook dierentrainer worden. Hij was pas twaalf jaar toen hij voor het eerst in de circuspiste stond – omringd door de dieren van de familie Trunk. Tot op de dag van vandaag overheerst de liefde voor zijn paarden en pony’s. En die liefde is duidelijk terug te vinden in de presentatie van zijn act. En hoe hij dat voor elkaar krijgt? “Geduld en begrip en nog meer geduld”. Het werken met pony’s en paarden heeft het leven van Karl Trunk aangenaam verrijkt. Met zijn paarden en pony’s zal Trunk zeker het hart van het publiek sneller laten kloppen.