HAARLEM – Een eucharistieviering in een circus, dat is toch iets heel speciaals. Bij Kerstcircus Haarlem kunnen ze er over meepraten. Er kwam een dienst met Aalmoezenier Bernhard Welzenes (78) van de landelijke parochie RK Binnenschippers, circus en kermisgemeenschap uit Nijmegen. De dienst was niet alleen bedoeld voor de diep gelovige circusmensen, maar stond ook open voor een ieder in Haarlem die eens een bijzondere gebeurtenis wilde meemaken op zondag 23 december om 10:00 uur.
En bijzonder was het. Bij binnenkomst werden mensen al verrast door de prachtige weergave van glas in loodramen op de achtergrond. In de piste stoelen voor de circusartiesten en eromheen in de loge en op de tribune circusmensen, familieleden, bezoekers uit Haarlem en omstreken, kortom bij elkaar al een aardig gezelschap voor de allereerste keer dat deze dienst plaatsvond. Zij werden door Van Welzenes uitgenodigd om kennis te maken met elkaar en elkaar de handen te schudden. Een mooi gebaar met Kerst, om eens even om je heen te kijken. 
De dienst was laagdrempelig, af en toe tweetalig en mooi, vooral door het professionele Johannesorgel, bespeeld door organist Vincent van Delft, en de prachtige zang van Jacques Verkerk, vooral zijn Ave Maria maakte veel indruk. 
De kinderen die aanwezig waren in de circustent werden betrokken bij de dienst. Wie is Jezus, en kunnen jullie helpen met het heilig avondmaal klaarzetten. En de Haarlemse Veda was helemaal vanuit Duitsland, waar zij op vakantie was, naar Haarlem gekomen om op te kunnen treden in het echte circus. Zij bracht een prachtige act vanaf de trapeze. Deze leerling van de Haarlemse Circusschool Kennemerland leverde een act van uitzonderlijke kwaliteit. 
Alle bezoekers werden betrokken bij de viering van het heilig avondmaal en kregen een hosti van Van Welzenes. Al met al een prachtige dienst, waarvoor de bezoekers van de eerste voorstelling op 23 december om 11.00 uur even moesten wachten voordat ze naar binnen konden. Volgend jaar wordt weer zo’n mooie dienst georganiseerd die open is voor alle belangstellenden uit Haarlem en omgeving. Er wordt dan meer tijd gepland tussen de dienst en de circusvoorstelling zodat niemand meer hoeft te wachten op de circusvoorstelling die daarna van start zal gaan.